Page 1 of 16 12311 ... LastLast
Results 1 to 10 of 160

Thread: FrankenKernel (Eclair)

777
  1. [translate]    #1
    Senior Member

Default FrankenKernel (Eclair)

FrankenKernel dla Eclair
    logo.png

Powsał na bazie źródeł Qbanina w połączeniu z recovery Xmistera

Instalacja
    Paczki dla recovery i Odina dostępne są TUTAJ

v 0.1
    Na pokładzie
    -automatyczne fsck (sprawdzanie spójności danych) podczas każdego bootowania
    -memory controller tweak od Antibyte'a (info)
    -dynamic audio buffer Xmistera (info, domyślnie 8- a/v lagfix)
    -dynamic soundfix Xmistera (info)
    -moduły jpeg i g2d z Acclaim (kompatybilne ze standardowymi sterownikami grafiki)

Bugi:
    -nie można się podłączyć do sieci Wifi z zabezpieczeniami WEP
    - naprawione

v 0.1.2
    -zmieniony moduł wifi (teraz działa)
    -tweak ustawień buforu audio- mniej trzasków przy dużym obciążeniu systemu gdy uastawione jest 8 buforów (a/v lagfix)

v 0.1.3
    -moduł g2d z Intercepta (Eclair)- płynniejsza animacja zarówno w 2d i w 3d,uwaga- to rozwiązanie POWINNO być kompatybilne ze standardowymi sterownikami graficznymi Spicy, ale jeszcze nie testowane
    -zmodyfikowany reserved_memory.h- również na podstawie Intercepta (Eclair)
    *Gears3d pracują w okolicy 55-59, spadki są znacznie rzadsze i mniejsze- do 45-47 FPS (było do 33-35)
    *fps2d- znacznie mniej spadków poniżej 50 FPS
    *Defensoid pracuje znacznie płynniej (przycięcia grafiki było dość częste i spore, teraz prawie idealnie)

v 0.1.4
    -sterownik framebufera od tom3q'a
    -sterownik MT zmieniony na qbanin_mt_stable_experimental_v5
    -optymalizacja rozmiaru
    -zmieniony skrypt update, nie powinno być już dziwnych problemów

v 0.1.5
    -zmiana w obsłudze dźwięku (powrót do rozwiązania Qbanina, audio buffer i soundifx działają)
    -małe czyszczenie
    -kernel nie posiada sterownika dotyku- należy go doinstalować dodatkowo
    *w downloadzie znajdują się sterowniki qbanin_mt-stable-experimental-v5 i Gabirl-LG MT 2.4, kernel jest kompatybilny ze sterownikami z kuchni Qbanina (przetestowałem)

[/COLOR]v 0.1.6
    -framebuffer v3 od tom3q'a, również w recovery
    -poprawiony sterownik aparatu- powinno być już ok

Uwagi
    -undervolt nie jest i nie będzie zaimplementowany
    - zmienianie ustawienia undervolt w recovery nie było testowane, profilaktycznie nie ruszać chociaż nie powinno mieć żadnego wpływu
    -aby zmienić ustawienia bufora audio podczas pracy telefonu:
    1. Zainstaluj GScript
    2. Stwórz skrypty z preferowanymi ustawieniami:
    Code:
    echo '[wartość]' > /proc/xmister/buffer
    za [wartość] można podać cokolwiek z zakresu 0-99
    3. Skrypty muszą być uruchamiane jako SU
    4. Zatrzymaj wszelkie odtwarzacze audio przed uruchomieniem skryptu
    5. W ADW Launcher/ADW Launcher Ex można utworzyć bezpośrednie skróty do skrytpów (przypuszczalnie w LauncherPro także, ale nie dam głowy ponieważ nie korzystam z niego)

Dyskusja (po angielsku)
    Temat po polsku- tutaj

Uwaga dla użytkowników android.com.pl- proszę nie uploadować kernela w inne miejsca, został wydany tutaj i chcę aby tutaj pozostał (zapytajcie tego gościa jeśli chcecie to potwierdzić)
    Last edited by darth_llamah; 02-11-2011 at 12:58 PM.
    Code:
    setprop persist.world.domination 1

2. [translate]    #2
    Senior Member

Jeszcze raz dzięki. Muszę najpierw poczytać "info" i cieszę się bo od kiedy Qbanin zaprzestał "działalności przy Spicy" jakoś odeszła mi ochota na testowanie nowych "rzeczy od innych" i pozostałem na Q2521. Powodzenia przy kolejnych kompilacjach. Pozdrawiam

3. [translate]    #3
    Dru
    Dru is offline
    Senior Member

witam
    mam obecnie kernel Xmistera. Darth_IIamah, czy Twój kernel dużo różni się od tego, który mam? Bo z opisu są bardzo podobne.

4. [translate]    #4
    Senior Member

Quote Originally Posted by Dru View Post
    czy Twój kernel
    Raczej mój zlepek Wziąłem "ulubione" fragmeny innych dzieł (plus kilka eksperymentów) i złożyłem w działającą całość

FrankenKernel różni się od XM w "ogólnym odczuciu" działania (płynniejszy, ale to może być subiektywne) i wygląda na to, że również w stabilności- XM STD lubił rebootować system, zwłaszcza po FC aplikacji i przy wychodzeniu z uśpienia (odblokowywanie ekranu).
    Zmiany w dźwięku- dynamic audio buffer oraz soundfix Xmistera- dorzuciłem szczerze powiedziawszy na własny użytek (zboczenie zawodowe )
    Code:

5. [translate]    #5
    Senior Member

darth_llamah
    Czy dobrze rozumiem, że jeden z poniższych skryptów też trzeba utworzyć ?
    echo '0' > /proc/xmister/soundfix (OFF)
    echo '1' > /proc/xmister/soundfix (ON)
    Jeśli chodzi o "echo '[wartość]' > /proc/xmister/buffer" wyczytałem, że wartość 16 jest optymalna a jaka jest optymalna z Twojego doświadczenia (tak na początek, żeby nie "zapętlić" się za bardzo) ?
    Pozdrawiam

---------- Post added at 10:03 PM ---------- Previous post was at 09:56 PM ----------

Jeszcze jedno pytanie jakie ustawienia należy zmienić ? w Q251 mam data i system na ext4 . Czy to tak zostawić, czy zmienić ?

6. [translate]    #6
    Senior Member

Quote Originally Posted by kte-bmw View Post
    echo '0' > /proc/xmister/soundfix (OFF)
    echo '1' > /proc/xmister/soundfix (ON)
    Dla soundfixa- tak (0-wyłączone, 1- włączone)

Jeśli chodzi o "echo '[wartość]' > /proc/xmister/buffer" wyczytałem, że wartość 16 jest optymalna
    16 to kompromis Xmistera między lagfixem a jakością dźwięku (trzaski, przerywanie itp)
    Używam 8 przy grach i video oraz 64 przy słuchaniu, soundfix wyłączony w obu przypadkach.

Jeszcze jedno pytanie jakie ustawienia należy zmienić ? w Q251 mam data i system na ext4 . Czy to tak zostawić, czy zmienić ?
    Data@ext4 w moim przypadku się nie sprawdziło- przy rebootowaniu aplikacjami (SamdroidTools i podobne) często partycja padała- FC aplikacji, znikające widgety i aplikacje z drawera itp. Po wrzuceniu XM STD przeszedłem na data@ext2 i od półtora miesiąca mam spokój. Zaznaczam, że sporo eksperymentowałem na telefonie więc nie jest na 100% pewne że problemy wynikały z używania ext4.
    Code:

7. [translate]    #7
    Senior Member

darth_llamah
    Dziękuję za te informacje i jutro się do nich zastosuję.
    Pozdrawiam

8. [translate]    #8
    Dru
    Dru is offline
    Senior Member

Quote Originally Posted by darth_llamah View Post
    Data@ext4 w moim przypadku się nie sprawdziło- przy rebootowaniu aplikacjami (SamdroidTools i podobne) często partycja padała- FC aplikacji, znikające widgety i aplikacje z drawera itp. Po wrzuceniu XM STD przeszedłem na data@ext2 i od półtora miesiąca mam spokój. Zaznaczam, że sporo eksperymentowałem na telefonie więc nie jest na 100% pewne że problemy wynikały z używania ext4.
    ja obecnie mam data i system na EXT4, cache na EXT2. Miałem przedtem (cały czas mówię o pracy na kernelu Xmistera) system na EXT2 i niestety cały czas aplikacje wywalały mi błędy (najczęściej domyślny Launcher) i inne systemowe. Kiedy przeszedłem na EXT4 na systemie problemy zniknęły. Używam kernela Xmister_eclair_std. Jestem z niego zadowolony, nie ma trzasków, chodzi płynnie, w filmach synchronizacja jest OK. Bez żadnego późniejszego ustawiania. To co było na starcie, zostało, nic nie ruszałem (sound fix).

9. [translate]    #9
    Senior Member

darth_llamah
    Na razie mieszane uczucia. Zostawiłem na ext4 data i system i nic złego z aplikacjami się nie dzieje. Jeśli chodzi o dźwięk przy ust. 16 prawie dobrze choć czasami da się usłyszeć trzask. Wideo to na razie porażka przy mniejszych ustawieniach zacina się przy większych znikają klatki, czy fragmenty (takie mam odczucia) i dźwięk się całkowicie rozjeżdża . Krótkie dźwięki np przy klawiaturze ustawionej na dźwięki przy dotyku raz są dłuższe raz krótsze. Początkowo dotyk też działał z opóźnieniem ale teraz jest ok (jeśli dobrze pamiętam to w Q251 na początku też tak było). Po reboocie dopiero reszta działa porównywalnie z Q251 aczkolwiek ma wrażenie, że multi.. działa szybciej i z pewnością przy przeglądaniu mapy jej fragmenty otwierają się szybciej. Kwadrant na poziomie 375 w Q251 nieznacznie powyżej 400. Linpack na tym samym poziomie.Połączenia telefoniczne ok. Na razie tyle zobaczymy co będzie pod koniec dnia. Pozdrawiam

10. [translate]    #10
    Senior Member

Zostawiłem na ext4 data i system i nic złego z aplikacjami się nie dzieje.
    Nie mówię że zawsze data@ext4 się źle sprawdza, wina mogła leżeć u mnie z okazji eksperymentów.

Jeśli chodzi o dźwięk przy ust. 16 prawie dobrze choć czasami da się usłyszeć trzask.
    Wiem, norma

Wideo to na razie porażka przy mniejszych ustawieniach zacina się przy większych znikają klatki, czy fragmenty (takie mam odczucia) i dźwięk się całkowicie rozjeżdża . Krótkie dźwięki np przy klawiaturze ustawionej na dźwięki przy dotyku raz są dłuższe raz krótsze.
    Soundfix masz włączony? Jeśli tak- wyłącz i sprawdź ponownie. Filmy (avi i 3gp) u mnie działają bez problemu, ale soundfix mam wyłączony

Kwadrant na poziomie 375 w Q251 nieznacznie powyżej 400
    a) w kernelu są zmiany w kodzie (nie tylko od Xmistera)
    b) odpal quadranta 3 lub 4 razy, ja za każdym razem wyniki się różnią
    Code:

Page 1 of 16 12311 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks