Metoda autorstwa Tom3q'a
oryginalny wątek: Possible EFS restoration method
oraz moje "luźne" tłumaczenie...
PROSZĘ SUGEROWAĆ SIĘ KOMENDAMI Z ORYGINALNEGO WĄTKU ( mogłem się pomylić przy kopiowaniu )
Czasami partycja /efs może zostać uszkodzona, powoduje to błąd w XSR --> nie może zostać zamontowana ponownie.
Jeśli masz wystarczająco dużo szczęścia i partycja nie została całkowicie uszkodzona to możesz śmiało skorzystać z tej metody.
WYMAGANIA: adb (on Windows or Linux), dostęp do PC'ta z linuxem, kabel USB.
instalacja SDK: Instalacja SDK – Wiki.android.com.pl
komendy adb for noobs[ENG]: Basic adb/shell commands for noobs - xda-developers
- jeśli zupełnie nie ogarniasz ang to łap [PL]: Google Tłumacz ( NIE KOPIUJ Z PRZETŁUMACZONEJ WERSJI KOMEND )
Na początek zrzut tego co pozostało po EFS:
1. Zrzuć zawartość EFS'a ( urządzenia stl ... )
[w adb shell, w recovery, przyjmując, że masz włożoną i zamontowaną kartę SD ]:
Code:
cat /dev/stl10 > /sdcard/efs.stl
2. Skopiuj plik do komputera, np. używając adb pull: ( po wyjściu z adb shell )
Code:
adb pull /sdcard/efs.stl
3. Zamontuj partycję pod Linuxem jako VFAT: ( z prawami root'a [możesz użyć sudo], przy założeniu, że folder /mnt/efs istnieje )
Code:
mount -o loop efs.stl /mnt/efs
Jeśli udało Ci się dobrnąć aż tutaj to masz farta. Natomiast jeśli coś się nie poszło zgodnie z planem to jeszcze nic straconego. Możesz użyć narzędzia do odzyskiwania danych z partycji FAT - może tym razem Ci się poszczęści.
Jakkolwiek, przekracza to zakres tego tutoriala.
Jeśli udało Ci się zamontować partycję EFS :
1. Skopiuj zawartość /mnt/efs w bezpieczne miejsce: ( prawa root'a już nie są wymagane, zakładając, że posiadasz folder efs_backup w katalogu domowym )
Code:
cp -R /mnt/efs/* ~/efs_backup
2. Odmontuj plik: (jako root, lub z użyciem sudo)
Teraz, gdy masz już swój plik nv_data.bin z powrotem, to możesz skorzystać z metody Qbanin'a (COMPLETE IMEI RESTORE HOW-TO) by wgrać go ponownie do kochanej Spicy lub po prostu użyj prostrzej ( od Tom3q'a ) - może nie zadziałać w niektórych przypadkach:
1. Ponownie sformatuj partycję EFS: ( w adb shell, w recovery):
Code:
stl.format /dev/bml10
2. Uruchom ponownie telefon do recovery. ( po wyjściu z adb shell )
Code:
adb reboot recovery
3. Wgraj zawartość EFS z powrotem:
Code:
adb push ~/efs_backup /efs
4. Uruchom ponownie telefon do Androida i SPRAWDŹ SWOJE IMEI
Oczywiście ta metoda może nie zdziałać, choćby z powodu uszkodzenia pliku nv_data. W niektórych przypadkach będziesz miał na tyle szczęścia by odzyskać IMEI ^^
PS mam nadzieje, że nigdzie się nie pomyliłem, późno już a człowiek zmęczony...
Bookmarks