Results 1 to 6 of 6

Thread: Problem z zasięgiem

777
  1. [translate]    #1
    jzk
    jzk is offline
    Junior Member

Default Problem z zasięgiem

Witam,
    Mam mam dziwny problem z telefonem. Pomimo, że na wyświetlaczu jest zasięg sieci i telefon działa normalnie (na przykład korzystam z netu) czasem nie można się do mnie dodzwonić. Nie jest tak cały czas, jednak zdarza się, że dostaje smsa że ktoś do mnie dzwonił. Z relacji tej dzwoniącego wynika że byłem poza zasięgiem, z tym ze telefon był włączony aktywyny i podłączony do sieci. W opcji ustawienia -> użycie baterii -> komórka w stanie gotowości pokazuje 5% czas braku sygnału. Jakie wy macie wskazania tego parametru. Co mierzy parametr Telefon nieaktywny? Czy ktos ma podobne uwagi odnośnie używania Spicy?
    Będę wdzięczvny za wskazówki/uwagi itd.
    pozdrawiam
    jzk

Używam Cyanogenmod 8.4 + YONIP 22B. Telefon działa w sieci Orange 2G.

2. [translate]    #2
    Junior Member

Mam to samo czasami. Mam karte Playa i to ona robi takie psikusy, pomaga wyjęcie karty i przeczyszczenie styków na karcie SIM, gdy tego nie zrobie telefon potrafi cały dzień być nieaktywny (pokazuje, że jest w zasięgu). U mnie jest to potwierdzony przypadek, bo jak wyjmę kartę i wsadzę nieprzeczyszczoną to znów potrafi się zawiesić, a jak przeczyszczę jest spokój na jakiś czas, alt to i tak powraca po jakimś czasie. Mam włączone non stop 2G.

Może się mylę, może to ma coś wspólnego z systemem, ale nie chce mi się wracać do oficjalnego 2.1 i testować miesiąc czy takie coś nie wystąpi.

3. [translate]    #3
    Senior Member

Spróbuj wrzucić inny baseband niż masz (osobiście polecam XXIL2, plik dla Odina gdzieś tutaj wrzucałem- I570EXXIL2-Phone.tar)
    Code:
    setprop persist.world.domination 1

4. [translate]    #4
    Senior Member

Quote Originally Posted by jzk View Post
    Problem z zasięgiem
    Jestem w Erze baseband polecany przez darth_IIamah XXIL2, 2.1 Q254 i też miałem taki sam objaw jak Ty. Pomogło zdecydowanie przeczyszczenie karty sim (tak jak to wcześniej napisał dariusz666) a nawet wyjęcie i powtórne włożenie . Chyba z tego można wyciągnąć wniosek, że ani system ani baseband nie powoduje takiej sytuacji. Gdy używam Odina to zawsze wyjmuję sim, a ponieważ było już tego "trochę" to podejrzewam, że jakość styków w telefonie jest co najmniej "przeciętna" przez co po pewnym czasie docisk do karty sim słabnie . Pozdrawiam

5. [translate]    #5
    Junior Member

moim zdaniem to jest wina nadajnikow 3g. wylaczy sie 3g w telefonie i nagle zasieg jest pelen ( przynajmniej w playu).

6. [translate]    #6
    jzk
    jzk is offline
    Junior Member

Dzięki, przeczyszczę styki karty. Niemniej wydaje mi się, że wina moze leżeć po stronie systemu. NIe pamietam dokładnie, ale na którymś romie nie miałem takich problemów. Coż, trzeba to sprawdzić. 3G nie używam, zbyt szybko zjada baterię. tak wiec nie sądzę by o to chodzilo.
    Mój baseband to XXJD1. Jeżeli to nie pomoże zmienie go. dzięki.
    pozdrawiam
    jzk

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Bookmarks