Page 3 of 12 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 21 to 30 of 113

Thread: [Tutorial] Rozwiązania experymentalne by Qbanin

777
  1. [translate]    #21
    Junior Member

Witam, to moj pierwszy post zatem nie bic jak cos nie tak ;-)

Po 1, zrob backup danych z karty zanim skorzystasz z poniższego tutoriala.

Co do Tworzenia partycji na karcie microSD to mam pewne spostrzezenia:
    1. Partycje stworzone przez recovery (np. to z Samdroid Moda) tworzy partycje ale dziwnym trafem nie sa one pozniej widoczne w programie "Gparted" - ktory mozemy znalezc np. na plycie Rescue CD.
    One nie sa widoczne bo Gparted twierdzi ze nie widzi na karcie tablicy partycji. - Niezbyt fajnie bo jakbym chcial robic samemu obrazy partycji to pewnie nie kazdy soft sie polapie ze wogole mozna ;-)
    2. Partycje mozna stworzyc w Gparted albo w parted.
    Gparted dla tych co lubia okna i przypomina w sumie w obsludze produkty acronisa czy symanteca.

Partycjonowanie na potrzeby all2sd (data+app+dalvik) + swap (ew. compcache_bs):

Jesli ktos chce moze do wszystkiego uzyc Wirtualnej Maszyny np: Sciagamy Oracle Virtual BOX jesli chcemy uzyc System Rescue CD jak Wirtualnej Maszyny - dziala obsluga USB choc sa problemy czasem z instalacja sterownikow USB.

1. Sciagamy sobie System Rescue CD: Download - SystemRescueCd
    2. Nagrywamy System Rescue CD na plyte CD
    3. Uruchamiamy komputer z nowonagranej plyty, pamietamy by wczesniej wlozyc czytnik z nasza karta microSD do portu USB.
    4. Czekamy az komputer sie uruchomi z plyty i naszym oczom ukaze sie znak zachety:
    root@sysrescd /root% :
    wpisujemy tutaj komende
    Code:
    wizard
    Uruchomi się menu, wybieramy Xorg-run wciaskajac Enter
    Kiedy uruchomi sie srodowisko X - ;-) "Windowsy" klikamy na START czy tam na ikonke plyty CD, wybieramy SYSTEM - Show Filesystems.
    Pokaze nam sie terminal tekstowy i pokaze nasze dyski i systemy plikow.
    Czytac uważnie zeby potem nie bylo ze ktos sobie skasuje swoj dysk twardy :-)
    Moja karta zostala wykryta jako urzadzenie sde, u Ciebie to moze byc sdb.
    Np sda1 - pierwszy dysk pierwsza partycja widziane przez nasz system.
    sdb1 - drugi dysk i pierwsza partycja na nim ... itp.
    Nastepnie jak zobaczymy nasza karte to wchodzimy w gparted:
    START -> System -> Gparted
    Jesli tworzyles juz kiedys partycje na karcie przy pomocy RECOVERY w swojej spicy to pewnie zobaczysz komunikat Unallocated po wybraniu z menu Swojej Karty.
    Wybieram z menu /dev/sda - u Ciebie moze byc inaczej to oznaczone np /dev/sdb ...
    Widze Unallocated - jesli Ty widzisz jakies partycje to sprawdz czy to napewno karta jest wybrana w menu /dev/sdXX
    Jesli to byla powiedzmy nowa karta, to pewnie zobaczysz jedna partycje fat32
    W moim przypadku powinna byc podpisana /dev/sda1 - fat32
    UWAGA - od tej pory jak nie masz backupu karty to lepiej pomysl nad jego wykonaniem ;-) stracisz za chwile zawartosc calej karty jesli bedziesz kontynuował.
    Device - Create Partition Table -> MS-DOS -> Apply
    To wykasuje wszystkie parycje z naszej karty.
    Klikamy na Unallocated i wybieramy z menu:
    Partition -> New
    U mnie karta mSD ma 1946 MB i podziele ja na 3 partycje - kolejnosc wazna:
    fat32 - 1434 MB
    ext4 - 368 MB
    linux-swap - 124 MB - tyle zostało do wyboru, nie przejmujemy sie ze to nie jest 128 MB ;-)
    Jesli widzimy 3 stworzone partycje na naszej karcie pamieci to mozemy klikac kolejno:
    Edit -> Apply All Operations - to nam wykona wszystkie zmiany na karcie i sformatuje systemy plików.

Karta Gotowa do uzywania w telefonie ;-)

Pozdrawiam,
    olekte
    Last edited by olekte; 11-02-2010 at 09:45 PM.

2. [translate]    #22
    Member

Default Dzięki

Panowie darth_llamah i uriel jest super wszystko ładnie opisane i wiadomo o co chodzi . Ja jakoś sobie radze czytam tłumacze a tu elegancko opisane co i z czym się je Dzięki jeszcze raz .

3. [translate]    #23
    Senior Member

Quote Originally Posted by kte-bmw View Post
    Po włożeniu nowej karty i wipe dalvic system nie "wstał"
    Nic dziwnego- system szukał plików na ext2 na karcie i nie znalazł.

Ponowne włożenie starej karty i konieczność odinstslowania i ponownego zainstalowania wszystkich app-sów (fix... w recovery nie pomógł)).
    Fix permissions w recovery nie ma nic do karty, naprawia błędy które czasem się pojawiają przy flashowaniu paczek update (mody, skórki itp).

a) Użyj "backup ext2 partition" w recovery, plik z backupem przenieś na nową kartę i użyj "restore ext2 partition" po czym przekonwertuj do ext4 (backup przywróci ext2)
    lub
    b) Zainstaluj titaniumBackup, ściągnij busybox który aplikacja sugeruje po czym zrób pełny backup i przenieś go na nową kartę. Z nową kartą w telefonie-zrób wipe data/cache, uruchom all2sd/apps2sd, zainstaluj TitaniumBackup (ściągnij busybox który sugeruje) i przywróć dane z backupu. TitaniumBackup nie przerabia w żaden sposób busyboxa systemowego, ten ściągnięty jest tylko do użytku tej aplikacji
    Code:
    setprop persist.world.domination 1

4. [translate]    #24
    Senior Member

Dzięki za info punkt a bardziej mi odpowiada.
    Pozdrawiam

---------- Post added 11-03-2010 at 01:45 AM ---------- Previous post was 11-02-2010 at 08:55 PM ----------

U mnie swap się uruchomił bez settings ponieważ settings 0.6.5zip nie zainstalował się /E:Can't mount DATA : E:Failure at line 5:
    copy_dir PACKAGE: data DATA: installation aborted/
    Po uruchomieniu miałem ikonkę "mało pamięci w telefonie" ; może to dlatego się nie zainstalował, nie wiem.
    Czy wymagany settings do swap ?(jak w instrukcji)

5. [translate]    #25
    Senior Member

U mnie swap się uruchomił bez settings ponieważ settings 0.6.5zip nie zainstalował się /E:Can't mount DATA : E:Failure at line 5:
    copy_dir PACKAGE: data DATA: installation aborted/
    Po uruchomieniu miałem ikonkę "mało pamięci w telefonie" ; może to dlatego się nie zainstalował, nie wiem.
    Czy wymagany settings do swap ?(jak w instrukcji)
    Możliwe że swap zadziała i bez settings, ale wtedy niema nad nim kontroli z poziomu switchera(to musiałby qbanin potwierdzić, ja z kartą nic nie cuduje wiec nie jestem kompetentny w tym temacie na chwilę obecną)

jak znasz się troche na terminalu to po wpisaniu komend

mount <--wyskoczy ci lista zamontowanych partycjijak jest swap to dobrze
    df -h <-- tu mozesz zobaczyc, jak na partycji swap są jakies dane(jest choc trochę zajęta to znaczy że działa) ale musisz najpierw trochę popracowac na telefonie, uruchomić kilka aplikacji wcześniej

A co do tej ikonki to sam nie wiem skąd ona się bierze, też ją miałem po tym jak sobie telefon poleżał spokojnie, a potem coś robiłem ze w miedzy czasie włączałem telefon ponownie i znikła od tamtej pory spokój
    Last edited by uriel; 11-03-2010 at 11:35 AM.

6. [translate]    #26
    Senior Member

Quote Originally Posted by uriel View Post
    mount <--wyskoczy ci lista zamontowanych partycjijak jest swap to dobrze
    Dla sprawdzenia stanu swap raczej
    Code:
    free
    i poda kompletne info o ramie i swapie

lub
    Code:
    getprop persist.qbanin.swap
    dla settings-0.6.5 (jeśli zwróci 1 to swap działa)

/E:Can't mount DATA
    A spróbuj zamontować /data w podemnu recovery przed instalacją?
    Code:

7. [translate]    #27
    Member

Uriel - daj linka do opisu przygotowania karty SD który w tym wątku zamieścił olekte - patrz post numer 21 lub przenieś zawartość tego posta do Twojego posta (nr 1).

Dzięki

8. [translate]    #28
    Junior Member

Możliwe że swap zadziała i bez settings, ale wtedy niema nad nim kontroli z poziomu switchera(to musiałby qbanin potwierdzić, ja z kartą nic nie cuduje wiec nie jestem kompetentny w tym temacie na chwilę obecną)

Hmm, ja żadnego Switchera nie mam, a SWAPa włączyłem w Recovery. Po wpisaniu komendy "free" wyrzuca mi, że jest w 99% wykorzystywany.

9. [translate]    #29
    Senior Member

Red face

Quote Originally Posted by Oluś View Post
    Uriel - daj linka do opisu przygotowania karty SD który w tym wątku zamieścił olekte - patrz post numer 21 lub przenieś zawartość tego posta do Twojego posta (nr 1).

Dzięki

Zajmę się tym wieczorem, (przygotowywuje, nową wersję topicu, ale jestem w pracy i tak za bardzo nie mogę się tym zajmować)

@darth_llamah, jak wspomniałem kartami pamięci osobiście się nie zajmowałem, podziałam w tym temacie dopiero jak będę stawiał kuchnie od nowa. ale polecenie
    Code:
    free
    faktycznie pokazuje to co trzeba. mimo to jak ktoś uparty to i w tych komendach co podałem powinien sobie poradzić. "Twoja" komenda poleci do tutoriala przy następnej okazjii

10. [translate]    #30
    Senior Member

mimo to jak ktoś uparty to i w tych komendach co podałem powinien sobie poradzić.
    Osobiscie wolę pamiętać o 3 komendach więcej i otrzymać bardziej przejrzyste informacje.
    Mount ani df nie pokazują swapa w moim przypadku (swap na partycji)

Quote Originally Posted by Kaczor View Post
    a SWAPa włączyłem w Recovery.
    To uruchomiłeś swap@ext2- plik swap na drugiej partycji sd (tej od all2sd/apps2sd)
    Code:

Page 3 of 12 FirstFirst 12345 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks